Lappo.fi

Released on 28.1.2020

Asiaa vaahtokukasta

Tämän viikon uutiskirjeessä Lappo laittaa karvalakin takaisin pienpanimokarvaiseen päähänsä, ja nostaa esille muutamia tuotevinkkejä liittyen kotipanijaakin kiinnostavaan aiheeseen – oluen vaahtokukkaan ja sen pysyvyyteen.

Lapolla on Asiaa - Vaahtokukka

Vaahtokukka on oluen esteettisesti miellyttävimpiä ominaisuuksia, joka monelle maallikolle on merkki oluen laadusta. Sen muodostumisen ja säilymisen mekanismit eivät kuitenkaan ole niin tuttuja. Vaahto syntyy, kun oluessa oleva hiilidioksidi muodostaa kuplia ja nousee oluen pintaa kohti, kiinnittyen samalla pinta-aktiivisiin proteiineihin, sekä humala- ja hiivajäämiin. Yhdessä nämä muodostavat vaahtopatjan oluen pinnan yläpuolelle. Ajan myötä hiilidioksidi ja vaahtoyhdisteet irtoavat toisistaan, jolloin vaahto häviää ja hiilidioksidi haihtuu ilmaan.

Mitkä asiat vaikuttavat vaahdon muodostumiseen ja pysyvyyteen?

Vaahdon muodostumiseen ja pysyvyyteen vaikuttavat lähes kaikki valmistuksen osa-alueet:

  • Oikeaoppinen puhdistaminen. Kotipanimoissa vierailee usein vaahtoavihaava keiju, tuttavallisemmin Fairy-tiskiaine. Saippuapohjaiset puhdistusaineet voivat erittäin pieninäkin jääminä haitata vaahdon muodostumista radikaalisti. Niinpä huolellinen huuhtelu ja sopivan pesuaineen valinta varmistaa, että vaahtoa muodostuu.
  • Mallaspohja ja mäskäyslämpötila. Proteiini- ja dekstriinipitoiset maltaat lisäävät vaahdon muodostumista. Tällaisia ovat esimerkiksi vehnämaltaat ja karamellimaltaat. Alhainen mäskäyslämpötila taas hajottaa luonnollisia proteiineja, joten pysyvämmän vaahdon saa mäskäämällä korkeammissa lämpötiloissa.
  • Katkerohumala. Korkean alfahappopitoisuuden humalat parantavat myös vaahdon pysyvyyttä.
  • Lisäaineet. Vaahdon pysyvyyttä voi myös lisätä erinäisillä olueen lisättävillä aineilla, jotka tuovat mahdollisesti puuttuvia vaahtoa muodostavia yhdisteitä vierteeseen.
  • Tarjoilukaasu. Moniin oluttyyleihin kuuluu, että ne tarjoillaan hanasta käyttäen hiilidioksidin ja typen sekoitekaasua. Typpi ei sitoudu olueen ja muodostaa huomattavasti hiilidioksidia pienempiä kuplia, jolloin tuloksena on paksu, tiivis, lähes kermainen Guiness-tyyppinen vaahto.
  • Tarjoiluastia. Lasilla on väliä, sillä monen oluttyylin perinteinen lasi on kehittynyt myös vahvistamaan tyylille kuuluvan vaahtokukan muodostumista.

Näiden vinkkien päälle haluamme nostaa valikoimastamme esille muutaman tuotteen, jotka auttavat vaahdon parantamisessa.

Kuukauden mallas- ja humala

Vaahtokukka-aiheen tiimoilta kuukauden tuotenostoissa tällä kertaa vaalea karamellimallas, saksalainen katkerohumala ja bonuksena vaahtoaiheinen lisäaine.

Viking Malt toi vuodenvaihteessa valikoimaansa uuden maltaan, erittäin vaalean - vain 8 EBC - karamellimallas Cara Bodyn. Hyvin kevyesti paahdettu Cara Body tuo vaaleisiin oluisiin suutuntumaa ja runkoa, sekä pysyvyyttä vaahtokukkaan rungon kärsimättä.

Herkules on saksalainen katkerohumala, joka on yllättävän aromaattinen. Saksalaisiin ale-oluisiin sopiva Herkules on tyypillistä jenkkikatkeroa huomattavasti lempeämpi. Sen aromeissa on havaittavissa melonia, mustapippuria ja mäntyä.

Viimeisenä tuotenostona aiheen tiimoilta Brewfermin Heading Powder, vaahtokukan pysyvyyttä parantava lisäaine. Monet kaupalliset vaahdonparannusaineet on valmistettu eläinperäisestä pepsiini-entsyymistä, mutta Brewfermin jauhe on täysin kasviperäinen, merilevästä valmistettua polysakkaridia.

Your shopping cart is empty